Heim Nyhende Bjella teaterklar for fleire enn heidersmenn

Bjella teaterklar for fleire enn heidersmenn

– Det er ei fallhøgd som berre faen, seier Stein Torleif Bjella. Men han aktar å sitte i salen på premieren på «Kan nokon gripe inn» likevel.

Der er over 20 av låtane til Bjella – og personane dei skildrar – som er utgangspunktet for Lasse Kolsruds nye musikkteateroppsetting.

To år etter at Kolsrud regisserte Tom Waits-oppsettinga «Woyzeck» på Det Norske Teatret, tek han føre seg kvartetten av Bjellas multiprisvinnande album. Det nyaste, fjorårets «Gode Liv», sørgde for ikkje mindre enn tre Spellemann-nominasjonar til Bjella førre veke.

Dreng er med
Derfrå er blant anna historia om bikkja Dreng plukka med til teateroppsettinga, som har premiere 14. januar, så vel som fleire av dei tause mennene til hallingdølen – og kvinnene deira.

Karakterane dukka opp første gong på solodebuten «Heidersmenn» i 2009, fortsette si ferd på «Vonde Visu» i 2011, og drog «Heim for å døy» i 2013. Men i oktober i fjor kom «Gode Liv» på ein tilsynelatande noko muntrare note.

– Det høyrer med til kjenslelivet å ikkje berre ha med det håplause, seier Stein Torleif Bjella, som sist helg skulle følgje prøvene etter å ha sett utdrag han kallar «lovande».

– Det er ofte dei døde som blir sett opp. Men teateret satsar på dei levande denne gongen, seier Bjella og kallar det «ein stor ting» å rekke å oppleve.

LES OGSÅ: No kjem mormonane til Det Norske Teatret

På stasjonen
Handlinga utspelar seg på ein jernbanestasjon «ein stad på bygda», ifølgje Det Norske Teatret, som står bak oppsettinga saman med Riksteatret.

«Kan nokon gripe inn» skal dermed ut på turné til hausten. Då står turnépremieren 11. oktober på Ål – som husar den Hellbillies-berømte stasjonen – før turen går vidare til 21 andre norske byar med og utan stasjonsbygning.

Seks skodespelarar blir å sjå på scenen: Kjersti Dalseide, sjølv frå Øvre-Ål, Hallvard Holmen, Hildegun Riise, Hans Rønningen, Joachim Rafaelsen og Pål Christian Eggen. Og tispa Lotta spelar Dreng.

Manus og regi er altså ved Lasse Kolsrud, berømt for framsyninga si basert på Frode Gryttens «Bikubesong» med The Smiths-musikk på Det Norske Teatret. Han hadde også regi på Gryttens «Sånne som oss», med John Olav Nilsen og Thea Hjelmeland som musikalske samarbeidspartnarar, på Den Nationale Scene.

Ensemblet i “Kan nokon gripe inn”, som blir å sjå på Det Norske Teatret og Riksteatret. Foto: Erik Berg / DNT

Om kvardagen
– Eg likar at det er han som gjer det. Eg likar han, fastslår Stein Torleif Bjella, som ikkje har lagt seg opp i tolkinga av songane hans. Kolsrud har ifølgje Bjella sett etter narrative ting i tekstane, som kan visualiserast.

Sjølv har Lasse Kolsrud sagt at «det måtte bli Stein Torleif», og grunngav det med hans skakke, såre, utleverande og komiske blikk på ting.

Til NTB har Kolsrud tidlegare fortalt at han finn den same melankolien i tekstane til Tom Waits, Bob Dylan og Stein Torleif Bjella, som han trur kan ha ein særleg appell til menn.

Men likevel trur regissøren og manusforfattaren at Bjella når ut til langt fleire «enn den middelaldrande mannen som føler at Bjella er ein som syng om dei».

– Han skriv fram eit heilt univers som er veldig menneskeleg, og som handlar om noko så universelt som å takle kvardagen eller sjølve livet, om du vil, seier Kolsrud til DetNorskeTeatret.no.

LES OGSÅ: Spelemannominerte Hanne Kolstø har ei byste av Ivar Aasen på stova

NYNORSK INSPIRASJON

Tilbyr digitalt språkkurs for kommunetilsette

Øygarden kommune har utarbeidd eit digitalt språkkurs som handlar om grunnleggjande nynorsk grammatikk og oppgåver undervegs. Kurset er lagt inn i KS Læring. Deltakarane vert...

Klar med nynorskkurs for lærarar

Kurset er laga for at lærarar som skal bruka nynorsk og undervisa i nynorsk skal bli trygge nynorskbrukarar. På oppdrag frå Bergen kommune har Nynorskkommunane...

Kurstilbod for skular og barnehagar

Arbeidet for å styrkja språkopplæringa i det offentlege er ei prioritert oppgåve for Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK). Kursa våre blir administrerte og gjennomførte av Fretland...

Språklova: Dette er dei viktige paragrafane for nynorskkommunane

Frå og med 1. januar 2022 er nynorsk og bokmål formelt jamstilte og likeverdige språk på alle samfunnsområde. Formålet med lova er...

Har kommunen din levert høyringssvar om ny opplæringslov?

Arbeidet med ny opplæringslov er svært viktig for nynorskelevane og nynorskkommunane. LNK oppmodar alle medlemskommunane sine om å setja tydelege krav til...

Nytt samarbeid skal styrka nynorsken i barnehagane

Pirion og Sunnfjord kulturskule har laga til ei digital kursrekkje som skal hjelpa til med å styrkja nynorskarbeidet i barnehagane.

MEST LESE

Google lovar nynorsk skriveprogram før skulestart

– Dette er ein stor siger for nynorskbrukarane og nynorskrørsla – og ein stor siger for regjeringa og stortingsfleirtalet som utfordra Google og andre...

Uroa for alle som skal læra nynorsk etter funn i ny undersøking

Over 23 prosent av rektorane i grunnskulen var ukjente med at det blir krav til at skriveprogram skal støtta både nynorsk og bokmål frå...

Stillingsutlysing: Vil du få til meir MÅL på Jæren?

Stillingsutlysing: Er du glad i målet ditt, nynorsk og vil få fleire til å gleda seg over dialekta si og nynorsken? Er du i tillegg...

Språkrådet ber avisene sikre nynorskdelen i framtida

Nynorskavisa Kvinnheringen kan publisere Amedia-tekstar og meiningsinnlegg på bokmål, men trur ikkje dei vil skrive mindre nynorsk framover. – Det som overraska mest var nok...