Heim Nyhende Brages heiderspris til Einar Økland

Brages heiderspris til Einar Økland

Allsidige Einar Økland (75) fekk Brages heiderspris tysdag kveld. Lars Saabye Christensen, Morten Strøksnes, Kjell Ola Dahl og Torun Lian greip dei andre Brageprisane.

 

Allsidige Einar Økland (75) fekk Brages heiderspris tysdag kveld. Lars Saabye Christensen, Morten Strøksnes, Kjell Ola Dahl og Torun Lian greip dei andre Brageprisane.

– Vi debuterer kvar einaste dag her i livet. Eg har ikkje gjort dette før, men det minner meg om noko eg har vore med på. Eg har ein gong blitt døypt Einar og då kunne eg skrike eller teie still, men ikkje unngå det, sa Økland då kulturminister Thorhild Widvey (H) delte ut prisen til han under tilstellinga i Dansens Hus i Oslo.

75-åringen frå Sveio har ein mangslungen produksjon bak seg. Nærare 80 utgjevingar har det vorte sidan debuten i 1963. I grunngjevinga frå juryen heiter det at Økland er blant dei få forfattarar som kunne ha vore nominert i alle klassar.

– Gjennom eit langt forfattarskap har han vist seg som ein av våre beste lyrikarar, dramatikarar, barnebokforfattarar, ungdomsbokforfattarar, novellistar, essayistar, romanforfattarar og sakprosaforfattarar, poengterte juryen.

Rolla til Økland som formidlar av litteratur og konsulent for ei rad norske forfattarar, blir også trekt fram.

LES OGSÅ: Ravatn skal skriva bok om Einar Økland

Magnet
Lars Saabye Christensen kunne tysdag notere seg for sin andre Bragepris i klassen for skjønnlitteratur. I 2001 vann han for «Halvbroren», i år for kritikarroste «Magnet».

– Her er eit oppkomme av idear, dette er skriveglede og alvor. Det som startar som ein oppvekstroman og ei kjærleikshistorie, endrar snart form og blir ein velskriven murstein full av referansar og samfunnskritikk, seier juryen i grunngjevinga.

I klassen for barne- og ungdomsbøker gjekk Torun Lian til topps med «Reserveprinsesse Andersen». Boka, som er illustrert av Øyvind Torseter, er andre bok om Alice Andersen. Den sjenerte skulejenta gruar seg til klassen skal framføre eit skodespel framfor foreldre, besteforeldre og søsken.

– I rolla som prinsesse er Alice ein dårleg vinnar. Men som litterær figur er ho ganske uimotståeleg, meiner juryen, som også finn kvalitetar ved den mørke humoren i boka.

Håkjerring
Ei annan kritikarrost utgjeving som no er premiert med Bragepris, er Morten Strøksnes’ «Havboka», med den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai frå en gummibåt på et stort hav».

I klassen for sakprosa eller faglitteratur gjekk Strøksnes til topps med si forteljing om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden.

– Fiskehistoriene rammar inn fire årstider i Nordland og skildrar skarpt alt liv som yrer over og under havoverflata, men også eit dei mange fasane i eit vennskap, poengterer juryen, som meiner Strøksnes «på suverent vis» vev saman fyr- og kysthistorie med idé- og litteraturhistorie så vel som «draumeskildringar og poetiske omtalar av vatn og sjø».

Krim-vinnar
Jo Nesbø var blant dei nominerte i open klasse, men Noregs kanskje best kjende krimforfattar fekk ikkje sin første Bragepris tysdag. I staden gjekk Kjell Ola Dahl til topps med krimromanen «Kureren», ei forteljing som strekkjer seg frå krigsdagane til 1967, med avstikkarar til vår eiga tid.

– Løysinga på mordgåta frå krigen som blir skriven fram, er like elegant og logisk truverdig som boka er velskriven. Krigens moralkodeks står sentralt i ei bok der spenningsoppbygginga er upåklageleg, mens språket til forfattaren held fram å vere nøkternt og sakleg, seier juryen. (©NPK)

«Forfattaren har, gjennom eit langt forfatterskap, vist seg som ein av våre beste lyrikarar, dramatikarar, barnebokforfattarar, ungdomsbokforfattarar, novellista, essayistar, romanforfattarar og sakprosaforfattarar», heiter det i grunngjevinga frå juryen.

MELD DEG PÅ BOKBREVET TIL FRAMTIDA.no!

NYNORSK INSPIRASJON

Tilbyr digitalt språkkurs for kommunetilsette

Øygarden kommune har utarbeidd eit digitalt språkkurs som handlar om grunnleggjande nynorsk grammatikk og oppgåver undervegs. Kurset er lagt inn i KS Læring. Deltakarane vert...

Klar med nynorskkurs for lærarar

Kurset er laga for at lærarar som skal bruka nynorsk og undervisa i nynorsk skal bli trygge nynorskbrukarar. På oppdrag frå Bergen kommune har Nynorskkommunane...

Kurstilbod for skular og barnehagar

Arbeidet for å styrkja språkopplæringa i det offentlege er ei prioritert oppgåve for Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK). Kursa våre blir administrerte og gjennomførte av Fretland...

Språklova: Dette er dei viktige paragrafane for nynorskkommunane

Frå og med 1. januar 2022 er nynorsk og bokmål formelt jamstilte og likeverdige språk på alle samfunnsområde. Formålet med lova er...

Har kommunen din levert høyringssvar om ny opplæringslov?

Arbeidet med ny opplæringslov er svært viktig for nynorskelevane og nynorskkommunane. LNK oppmodar alle medlemskommunane sine om å setja tydelege krav til...

Nytt samarbeid skal styrka nynorsken i barnehagane

Pirion og Sunnfjord kulturskule har laga til ei digital kursrekkje som skal hjelpa til med å styrkja nynorskarbeidet i barnehagane.

MEST LESE

Språkrådet ber avisene sikre nynorskdelen i framtida

Nynorskavisa Kvinnheringen kan publisere Amedia-tekstar og meiningsinnlegg på bokmål, men trur ikkje dei vil skrive mindre nynorsk framover. – Det som overraska mest var nok...

Litteraturbåten Epos inviterer til litteraturcruise i Hardanger heile sommaren!

No kan du bli med den gamle bokbåten på tur blant bøker, bølger og bygder i Hardanger! Den 61 år gamle båten Epos har vore...

Nynorsk litteratur der ute – og heim igjen

Korleis har litteratur på mindretalsspråket nynorsk enda opp med å vinne internasjonale prisar? Og kvar går vegen vidare? Dette er nokre av spørsmåla du kanskje...

Nynorsk og bokmål må inn i Grunnlova

Det er på høg tid å grunnlovfesta norsk som nasjonalt hovudspråk i Noreg og grunnlovfesta jamstillinga mellom bokmål og nynorsk. Den formelle likestillinga mellom bokmål...