Heim Nyhende Førde vil bli nynorskbyen

Førde vil bli nynorskbyen

Med prosjektet «Nynorskbyen Førde» vil byen ta ansvar for nynorsk skrift og kultur. Ei rolle dei meiner ingen andre har teke.

 

– Me har lyst til å ha ein identitet knytt til nynorsken, forklarar Trond Ueland, kommunalsjef med ansvar for kultur i Førde kommune.

Han er prosjektansvarleg for pilotprosjektet «Nynorskbyen Førde»som i desse dagar ventar spent på statsbudsjettet og svar på om dei får dei to millionane i støtte dei har søkt om frå Kulturdepartementet. Får dei det vil nynorsken verte meir synleg i nynorskhovudstaden og resten av Sunnfjord i perioden 2015-2017.

LES OGSÅ: Startar nynorsk avissenter i Førde

Ei aktiv språkpolitisk rolle
«Målet er å etablere Førde som eit regionalt kraftsenter for nynorsk og er eit ønskje frå Førde om ta ei meir aktiv språkpolitisk rolle gjennom å byggje ein tydlegare nynorsk identitet i byen og regionen,» heiter det i søknaden, som vart sendt i slutten av juli.

Ueland meiner kommunen har gode føresetnadar for å verte eit kraftsenter for nynorsk med ei kompetanseklynge beståande av mellom anna NRK nynorsk mediesenter, nynorsk avissenter og offentlege institusjonar.

I søknaden heiter det vidare at: «Ingen har tatt posisjonen og ansvaret som nynorskhovudstad sjølv om både Stord, Bergen, Haugesund, Sogndal, Ørsta/Volda har ein sterk nynorskkultur. Førde vil ta dette ansvaret.»

I tillegg til dei to millionane som er søkt Kulturdepartementet om, stiller Førde kommune med ein halv million og den siste biten har ein tenkt å få inn andre samarbeidspartnarar på.

LES OGSÅ:Ørsta er årets nynorskkommune

Språkblomar og «Nynorsken skog»
Ueland understrekar at dei ikkje er ute etter å konkurrere med verken Nynorsk kultursentrum og Dei nynorske festspela i Ørsta, eller Stord – som kallar seg verdas største nynorskby.

–Nynorsken er så utsett at me er avhengig av å spele kvarandre gode, meiner Ueland.

Prosjektet er eit resultat av at kulturminister Thorild Widvey og dåverandestatssekretær Knut Olav Åmås utfordra Førde på å ta ei enno tydlegare nynorskrolle i samband med eit seminar i Førde tidlegare i år.

 

«Nynorskens skog» er allereie på plass i Førde. Snart kan det bli meir. Foto: Førde kommune

LES OGSÅ: – Pluss med to norske skriftspråk

Klar ordførar
Ordførar i Førde Olve Grotle vonar på støtte til prosjektet, slik at han snart kan kalla seg ordførar av «Nynorskbyen Førde».

– Eg og fleire andre har lurt på kvifor ingen andre byar har vore ute etter å ta denne rolla. Ein skulle kanskje tru at Bergen – som kanskje er den byen med flest nynorskbrukarar – skulle ta rolla, men det har dei altså ikkje gjort. Difor er på høg tid at Førde, som den største byen i nynorskfylket Sogn og Fjordane, akslar trøya som nynorskbyen, meiner ordføraren.

Han er klar over at Stord allereie kallar seg “verdas største nynorskby”, men understrekar at det er viktig at det ikkje vert noko usunn konkurranse mellom «Nynorskbyen Førde», Stord og Ørsta-Volda, som er “nynorskens vogge.”

Målet er å verte eit sterkt senter for nynorsk og ordføraren trur arbeidet med nynorsk språk i Førde berre er byrjinga på noko større.

LES OGSÅ: Flinkare på skulen med nynorsk

NYNORSK INSPIRASJON

Kurstilbod for skular og barnehagar

Arbeidet for å styrkja språkopplæringa i det offentlege er ei prioritert oppgåve for Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK). Kursa våre blir administrerte og gjennomførte av Fretland...

Språklova: Dette er dei viktige paragrafane for nynorskkommunane

Frå og med 1. januar 2022 er nynorsk og bokmål formelt jamstilte og likeverdige språk på alle samfunnsområde. Formålet med lova er...

Har kommunen din levert høyringssvar om ny opplæringslov?

Arbeidet med ny opplæringslov er svært viktig for nynorskelevane og nynorskkommunane. LNK oppmodar alle medlemskommunane sine om å setja tydelege krav til...

Nytt samarbeid skal styrka nynorsken i barnehagane

Pirion og Sunnfjord kulturskule har laga til ei digital kursrekkje som skal hjelpa til med å styrkja nynorskarbeidet i barnehagane.

Seks fine julebøker på nynorsk

Mange skular og barnehagar bruker adventstida til høgtlesing kvar dag. Her får du tips til fleire gode bøker på nynorsk med god...

Vil gi utviklingsstøtte til fleire nynorske produksjonar i Den kulturelle skulesekken

Kulturtanken, Seanse, Høgskulen i Volda og fleire fylkeskommunar samarbeider om å få meir nynorsk i Den kulturelle skulesekken i ei heilt ny...

MEST LESE

– Alt gjer seg betre på nynorsk

Prisvinnar Øystein Furevik gir folk nynorsk i ei verd prega av engelsk. For han er nemleg alt betre på nynorsk. – For meg er nynorsk...

Nynorsk kultursentrum stiller opp for Det Norske Teatret

Det Norske Teatret troppa opp på Festspela for å lansere si nye kampanje for å tette finaniseringsgapet som har utvikla seg samanlikna med Nathionaltheatret....

Nynorsk barnelitteraturpris til Markus Lantto og Camilla Kuhn

Forfattar Markus Lantto og illustratør Camilla Kuhn har fått Nynorsk barnelitteraturpris 2022 for boka Kåre og Marimba hjelper til gjeven ut på Samlaget. – Juryen...

Ber storsamfunnet syta for at retten til eige språk og kultur er reell

Landstinget til LNK Nynorskkommunane kom med støtte til samar, kvener, norskfinnar og skogfinnar. – Me i LNK Nynorskkommunane var samla til landsting same dag som...